Thursday, June 4, 2009

Kartulivorst

vaja läheb:
5 m sea soolikaid (neid müüakse tavaliselt suurem kogus pakis?
1kg läbikasvand sealiha (võib olla pisut pekisem)
2kg kartuleid
soola
vorstirohtu
köömneid
küüslauku


See on üsna vana, läänemaalt pärit retsept ja minu teada pole enne teda keegi kirja pannud, päritud on see meie pere vanavanematelt (suusõnalised juhised) mina õppisin seda tegema oma emalt.
Enne kui vorstide tegemiseks läheb on vaja endale muretseda vorstilehter ja harja varre jämedune pulk tambitsaks. Tambitsa ja lehtri võib ka ise teha
(plastmasspudelilt kaela ära lõigata ja seda kasutada), lasnamäe turult mul õnnests taoline asi kunagi osta.
Siis on vaja osta soolikaid. Neid on müüa nii puhastatult, kui puhastamata kujul, vahel ka külmutatuna ja soolatuna. Kui pole puhastatud, siis on veidi tegemist-vaja soolikas pöörata pahempidi ja kaapida kergelt nürima lauanoaga.
Edasi tee nii:
koori kartulid ja haki peeneks nagu kartuli salati puhul teed (keeta pole vaja). Liha pane potti soolvette keema, maitsesta soolaga parajalt, et ei jääks väga mage. keeta tuleb nö. poolpehmeks, ehk jätta pisut veritsevaks, 15 minutist piisab.
Jahuta liha ära ja lõika kuubikuteks nagu kartulidki. Sega kartulid ja liha ära - lisa maitseained nii nagu endale rohkem meeldib.
Siis on järjekorras vorstide toppimine.
Ajad soolika lehtri otsa ja muudkui topid, käega tõmbad segu soolikat pidi edasi, kuni lõppu välja (soovitan seepärast teha soolikad umbes 30 cm juppideks, et kergem oleks. Jagad vorstikesteks keerates soolikale paar keerdu peale, seod otsad kenasti kokku, rõngaks, ja siis paned sellesse lihakeedu vette 10-15 minutiks keema.
Keetmise ajal võid teha kahvliga mõned augud sisse, et lõhki ei paisuks.
Oli ju lihtne, kuigi pikk jutt sai. pärast pistad vorstid ahju ja küpsetad pealt kuldpruuniks. Maitsevad väga head!

Nagu lubasin on kartulivorst aukohal, kui meie pere üks vähestest päritud oskustest.
Pole vahet, et tegemist jõulu toiduga-retsepti võib siit alati leida, kui meelest kipub minema.

No comments:

Post a Comment